Over ons

Hartelijk welkom op de website van de zusters Sacramentinen van Halle!

Wij zijn een kleine gemeenschap van zes monialen in Halle, Vlaams-Brabant, die zich toeleggen op altijddurende aanbidding van de Heer in het Heilig Sacrament.

Wij doen dat om te bidden voor hen die niet kunnen bidden en lief te hebben voor degenen die niet meer kunnen beminnen. Door ons gebed en onze dagdagelijkse bezigheden willen wij eerherstel brengen aan Jezus in zijn eucharistische aanwezigheid onder ons.

Een beetje achtergrond


DSC_9252De orde van de Zusters Sacramentinen gaat terug op de 17e eeuwse pater Dominicaan, Antoine Lequieu, die zich geroepen voelde om een nieuwe religieuze familie aan de Kerk te schenken. Het was de tijd van enerzijds het opkomend Calvinisme dat de werkelijke aanwezigheid van Jezus Christus in het Heilig Sacrament loochende, en anderzijds het Jansenisme, dat de gelovigen ver verwijderd hield van de

Heilige Communie. De Voorzienigheid schonk een nieuwe orde die door altijddurende aanbidding van het Heilig Sacrament in het tabernakel eerherstel zou brengen voor zoveel lauwheid onder de gelovigen.

De opdracht van de nieuwe orde werd aldus geformuleerd:

  • beminnen voor degenen die niet liefhebben,
  • bidden voor degenen die geen tijd hebben voor gebed,
  • gehoorzamen voor diegenen die slechts hun eigen wil doen,
  • aanbiddend neerknielen voor degenen die lastertaal spreken.

DSC_9276Waar het om gaat zijn plaatsvervangende liefdeblijken tijdens de aanbidding, neergeknield voor het tabernakel, maar ook tijdens de dagdagelijkse bezigheden. Gans het leven van de orde is bezield door deze eerherstellende daden.

De Zuster Sacramentine kan dit verheven ideaal maar bereiken door het dagelijks meevieren van de Heilige Mis waar zij in een vurige Heilige Communie verenigd blijven met de eucharistische Jezus. Aldus straalt zij in haar verborgen leven een brandende liefde uit, verenigd met het offer van Jezus Christus zelf, die alle eer en glorie brengt aan de Heilige Drie-eenheid over gans de wereld.

De moniale orde en haar plechtige geloften werden op 6 november 1693 kerkrechtelijk goedgekeurd door Zijne Heiligheid Paus Innocentius XII. Een nieuwe goedkeuring volgde in 1935 door Zijne Heiligheid Paus Pius XI.

De Zusters Sacramentinen bezitten verschillende kloosters in Frankrijk en Amerika. Ook in ons klooster in Halle probeert een kleine gemeenschap van zusters trouw de constituties van de orde te beleven in dankbare liefde voor de werkelijke tegenwoordigheid van Jezus in het Heilig Sacrament.

Reageer met uw vraag of opmerking!

Advertenties

Uw vraag of opmerking

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s